Оптимізація правового регулювання діяльності публічної влади : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 281 Публічне управління та адміністрування ОПП «Публічне управління та адміністрування» - Суховенко, Анатолій Геннадійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Актуальність досліджуваної тематики зумовлена необхідністю усвідомлення наукових підходів до управління, враховуючи його специфіку у суспільствах, що перебувають на різних етапах розвитку. У контексті становлення демократичної правової держави підвищується значимість аналізу публічного управління, зокрема у період децентралізації. Для цього важливо дослідити взаємодію механізмів управління та самоврядування, а також оцінити їхні переваги й недоліки порівняно з іншими підходами до управління. Це дозволяє виявити тренди у посиленні або послабленні ролі державного регулювання. Інститут місцевого самоврядування є ключовою ланкою публічного управління, яка забезпечує створення ефективної моделі управління на локальному рівні. Як демократичний інститут, місцеве самоврядування функціонує на основі правових норм, традицій та суспільної думки, задовольняючи потреби місцевих громад через забезпечення їх участі у вирішенні актуальних питань. Важливу роль у реалізації права на місцеве самоврядування відіграє правове забезпечення діяльності відповідних органів. В умовах українських реформаційних процесів вдосконалення законодавчого регулювання діяльності суб’єктів місцевого самоврядування є вкрай актуальним.
Keywords: самоврядування; місцеве самоврядування