Використання методів супутникового моніторингу для оцінки ступеня еродованості ґрунтів - Чернишова, П. А. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: В умовах воєнного стану та тимчасової окупації південно-східних районів України, проведення наукових досліджень ускладнено. Окрім того, після деокупації ще досить довгий час доступ до цих регіонів буде неможливий у зв’язку із замінуванням територій. Тому, ми не маємо можливості визначити екологічний стан агроекосистем на ТОТ. Вирішення цієї проблеми полягає у застосуванні засобів дистанційного зондування Землі у поєднанні з геоінформаційними системами. Використання даних супутникового моніторингу відкривають нові можливості для дослідження та спостереження за навколишнім середовищем. Дані дистанційного зондування Землі є точнішими у порівнянні із традиційними методами спостереження за екосистемами. До переваг супутникового моніторингу відносять: • об’єктивність і достовірність; • оглядовість і детальність; • актуальність, висока періодичність, оперативність; • багатоспектральний характер спостережень; • багатогалузевість. В умовах окупації південно-східних регіонів України, активних бойових дій та неможливості моніторингу стану навколишнього середовища відбуваються неконтрольовані процеси перетворення ландшафтного та біологічного різноманіття. Найбільш значного негативного впливу зазнає педосфера, що проявляється в поширені деградаційних процесів, тому все більшої актуальності набуває оцінка еродованості ґрунтів сільськогосподарського призначення.
Keywords: дистанційного зондування Землі; супутниковий моніторинг; порушення технологій вирощування сільськогосподарських культур