Енергоефективне освітлення з автоматизованим керуванням - Петренко, Костянтин Григорович; Постол, Юлія Олександрівна; Гулевський, Вадим Борисович; Ковальов, Олександр Олександрович; Petrenko, Kostiantyn; Postol, Yuliia; Hulevskyi, Vadym; Kovalyov, Oleksandr (Запоріжжя : Видавничій дім "Гельветика", 2025)
UA: У статті проаналізовано сучасні технології автоматизованого керування освітленням з акцентом на оцінці їх енергоефективності, функціональних можливостей та перспектив інтеграції в інженерну інфраструктуру. Проведено класифікацію основних типів систем, зокрема централізованих, децентралізованих, адаптивних та інтелектуальних рішень. Визначено ключові переваги впровадження таких технологій, серед яких – зменшення енергоспоживання, підвищення рівня комфорту користувачів, здатність до автоматичної адаптації до змін зовнішнього середовища, а також можливість інтеграції з іншими компонентами «розумної» інфраструктури. На основі аналізу отриманих результатів сформульовано практичні рекомендації щодо модернізації інженерних систем освітлення з урахуванням актуальних тенденцій цифровізації та сталого розвитку. /// EN: This article presents an analysis of contemporary technologies for automated lighting control, with a focus on evaluating their energy efficiency, functional capabilities, and prospects for integration into engineering infrastructure. A classification of the main types of systems is provided, including centralized, decentralized, adaptive, and intelligent solutions. The key advantages of implementing such technologies are identified, such as reduced energy consumption, enhanced user comfort, automatic adaptation to changing environmental conditions, and the ability to integrate with other components of smart infrastructure. Based on the analysis of the obtained results, practical recommendations are formulated for the modernization of lighting systems, taking into account current trends in digitalization and sustainable development.
Energy-efficient lighting with automated control
Keywords: автоматизоване керування освітленням; енергоефективність; інженерна інфраструктура; інтелектуальні системи; automated lighting control; energy efficiency; engineering infrastructure; intelligent systems