Оцінка багаторічної динаміки та структурних змін викидів парникових газів в Україні у розрізі ключових секторів економічної діяльності (13ГЗД001000000ПЗ) : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Капінус, Яна Володимирівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
У магістерській роботі здійснено комплексне дослідження багаторічної динаміки та структурних змін викидів парникових газів (ПГ) в Україні у розрізі ключових секторів економічної діяльності. Проблематика скорочення антропогенних викидів ПГ є однією з центральних у сучасній екологічній та кліматичній політиці, оскільки саме вони визначають інтенсивність глобальних кліматичних змін та пов’язаних із ними соціально-економічних і природоохоронних ризиків. Україна, як держава з історично високою енергоємністю виробництва, значною часткою промислового комплексу та трансформаційною економікою, посідає особливе місце у міжнародних процесах боротьби зі зміною клімату. Дослідження охоплює тривалий часовий період, починаючи з 1990 року і до останнього доступного року офіційної національної звітності, що дозволяє простежити довгострокові тенденції формування викидів ПГ, а також виявити ключові етапи та чинники їх змін. У роботі проаналізовано динаміку сумарних викидів у перерахунку на CO₂-еквівалент, а також розглянуто внесок основних парникових газів — діоксиду вуглецю (CO₂), метану (CH₄) та закису азоту (N₂O).
Keywords: парникові гази; кліматична політика; структура викидів; економічні сектори; багаторічна динаміка; Україна; IPCC