Міжнародні стандарти фінансової звітності та їх застосування в Україні - Кравчук, А. В. (ТДАТУ імені Дмитра Моторного, 2021)
Застосування міжнародних стандартів складання фінансової звітності набирає все більшої популярності в нашій країні, особливо з урахуванням прагнення інтеграції до європейського співтовариства. Міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ – стандарти, що затверджуються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, розташована в Лондоні. Цю систему стандартизації відносять до англосаксонської традиції фінансового обліку. МСФЗ характеризуються як стандарти, що ґрунтуються на принципах, на відміну, наприклад, від прийнятої у США системи ГААП, яка визначається як стандарти, що ґрунтуються на правилах. Це означає, що стандартизація МСФЗ не ставить на меті деталізувати всі процедури та механізми фінансового обліку, в багатьох випадках віддаючи перевагу довірі до професійної самостійності бухгалтерів, які при вирішенні багатьох питань мають покладатися на службове сумління та особисті професійні судження.
Keywords: стандартизація; реформування системи бухгалтерського обліку; цінні папери; банки; страховики; недержавні пенсійні фонди