Формування комунікативної компетентності фахівців з програмної інженерії у закладах вищої освіти: автореферат дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04 - Симоненко, Світлана Вікторівна; Симоненко, Светлана Викторовна; Symonenko, Svitlana (Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2019)
UK: У дисертації реалізовано дослідницьку мету, яка полягає в розробці та експериментальній перевірці ефективності моделі та організаційно-педагогічних умов формування комунікативної компетентності фахівців з програмної інженерії у закладах вищої освіти. Проаналізовано джерела з теорії і практики формування комунікативної компетентності фахівців з програмної інженерії у закладах вищої освіти в Україні та за кордоном; запропоновано дефініції понятійних конструктів «комунікативна компетентність фахівців з програмної інженерії» та «комунікативні патерни». Удосконалено методи, засоби і технології формування комунікативної компетентності фахівців з програмної інженерії; зміст викладання дисциплін мовного циклу в професійній підготовці фахівців з програмної інженерії.RU: В диссертации реализована исследовательская цель, которая заключается в разработке и экспериментальной проверке модели и организационно-педагогических условий формирования коммуникативной компетентности специалистов по программной инженерии. В высших учебных заведениях Проанализированы существующие позиции по теории и практике формирования коммуникативной компетентности специалистов по программной инженерии в учреждениях высшего образования в Украине и за рубежом; предложены дефиниции понятийных конструктов «коммуникативная компетентность специалистов по программной инженерии» и «коммуникативные паттерны». Усовершенствованы методы, средства и технологии формирования коммуникативной компетентности специалистов по программной инженерии; содержание преподавания дисциплин языкового цикла в профессиональной подготовке специалистов по программной инженерии. EN: The thesis deals with the urgent research issue of the substantiation, development and experimental verification of the effectiveness of the model and organizational and pedagogical conditions of the formation of the communicative competence of software engineering specialists at higher education institutions. Standard documents, national laws, pedagogical, psychological and methodological sources on the theory and practice of the professional training of specialists with the special focus on software engineers at higher education institutions, software engineering education curricula and guidelines in Ukraine and abroad have been analyzed. The definitions of «competence», «communication», «communicative competence» have been specified. The notions of «communicative competence of software engineering specialists» and «communicative patterns» have been formulated.
Формирование коммуникативной компетентности специалистов по программной инженерии в высших учебных заведениях
Formation of the communicative competence of software engineering specialists at higher educational establishments
Keywords: професійна підготовка; компетентність; комунікація; комунікативна компетентність; фахівець з програмної інженерії; заклади вищої освіти; профессиональная подготовка; компетентность; коммуникация; коммуникативная компетентность; специалист по программной инженерии; высшие учебные заведения; professional training; competence; communication; communicative competence; software engineering specialist; higher education institutions