Опис до деклараційного патенту на винахід № 50395 "Двигун із зовнішнім підводом теплоти ДЗПТ" - Стефановський, Олексій Борисович; Стефановский, Алексей Борисович; Stefanovskyi, Oleksii; Дорус, В. О. (Державний департамент інтелектуальної власності, 2002)
Двигун із зовнішнім підводом теплоти, що складається з рами, що містить два напівкорпуси і проставку, регенератора, передавального механізму, що містить вал, котрий спирається на два підшипники, закріплені у напівкорпусах, і має два маховики з противагами, першої циліндро-поршневої групи, що містить стакан, підігрівний циліндр, витискувальний поршень і шатун, причому витискувальний поршень має тонкостінний витискувач, а стакан прикріплений до циліндра, другої циліндропоршневої групи, що містить охолоджуваний циліндр, робочий поршень і шатун, причому обидва циліндри прикріплені до рами, їхні об'єми з'єднані за допомогою трубопроводів, а шатуни приєднані до маховиків передавального механізму за допомогою шатунних пальців таким чином, що витискувальний і робочий поршні, а також нерухомо з'єднані з ними деталі переміщаються з взаємним зрушенням по фазі у відношенні описуваних ними об'ємів, який відрізняється тим, що вал передавального механізму має ведучу зірочку, розташовану між опорними підшипниками, стакан першої циліндропоршневої групи має ЗОВНІШНІ ребра для підводу тепла, підігрівний циліндр в області з'єднання зі стаканом має внутрішні подовжні ребра, з вершинами яких нерухомо з'єднане трубчасте огородження, а поза областю з'єднання зі стаканом зовнішня поверхня підігрівного циліндра має ТОНКОСТІННІ ребра для відводу тепла, проміжний і торцевий фланці, причому тонкостінні ребра розташовані між фланцями, а проміжний фланець з'єднаний з рамою, також з ділянкою внутрішньої поверхні підігрівного циліндра між торцевим фланцем і найближчим до нього охолодним ребром нерухомо з'єднана тонкостінна гільза, що поза ділянкою з'єднання основною час- тиною довжини не контактує з внутрішньою поверхнею циліндра, а з гільзою своєю бічною по-верхнею, котра має антифрикційне покриття, сполучений витискувальний поршень, з'єднаний з витискувачем своїм днищем через пустотілу втулку і котрий також має внутрішній стакан, причому підбобишкові стінки стакана мають симетричні радіусні вирізи по напрямках хитання шатуна, а бобишки стакана з'єднані з поршневим пальцем, на торцевому фланці підігрівного циліндра закріплено не менш двох форсунок для подачі охолодної рідини (води) на незв'язану з внутрішнім стаканом поверхню витискувального поршня, охолоджуваний циліндр другої циліндропоршневої групи має зовнішню сорочку охолодження і внутрішні подовжні ребра, з вершинами яких і циліндром з'єднана гільза, робочий поршень має антифрикційне покриття бічної поверхні, сполуче- ної з внутрішньою поверхнею гільзи, поршневі кільця з антифрикційного матеріалу і тонкостінний витискувач, прикріплений до днища, а матриця регенератора розміщена в корпусі, установленому на рамі і з'єднаному трубопроводами з об'ємами
Keywords: двигун із зовнішнім підводом теплоти; регенератор; передавальний механізм; вал; двигун із зовнішнім підводом теплоти; ДЗПТ