Сучасний стан та перспективи розвитку пропозиції соняшнику на внутрішньому ринку України - Кукіна, Наталя Володимирівна; Петлюк, Н. І.; Kukina, Natalia; Petlyuk, N. (Запоріжжя : 2023, 2023)
UA: Україна, в останні роки, є світовим лідером виробництва та експорту соняшникової олії. Не дивлячись на військові події, підвищення рівня політичних і економічних ризиків, олійно-жирова галузь продовжує свій розвиток та демонструє активне нарощування експортного потенціалу. Так, за 11 місяців маркетингового року 2022-2023 наша країна експортувала 5,2 млн т соняшникової олії, що становить майже 40% всього світового експорту. У порівнянні з попереднім маркетинговим роком, обсяг експорту олії збільшився на 26%. Тому, виробництво соняшнику сільськогосподарськими товаровиробниками є стратегічно важливим видом діяльності аграрного сектору економіки для загального розвитку України. Через окупацію Південних регіонів України країною-агресором, в 2022 р. частка землі під посівами сільськогосподарських культур зменшилась по відношенню до рівня 2021 р. на 29% [3], що зумовило скорочення питомого показника виробництва продукції рослинництва на 6%. Обсяги виробництва соняшнику не стали винятком. Так, зменшення посівних площ культури у 2022 р., порівняно з 2021 р., у зв’язку з військовими подіями, становило 1840 тис. га, зокрема: у Запорізькій області – 465 тис. га, Херсонській – 349 тис. га, Луганській - 442 тис. га, Харківській – 342 тис. га.
Keywords: переробна промисловість; внутрішній ринкок України; соняшник; виробництво