Технологічно-конструктивне обгрунтування процесу підморожування кабачків і гарбузів при підготовці до довготривалого зберігання: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 - Тарасенко, Віра Григорівна; Тарасенко, Вера Григорьевна; Tarasenko, Vira (My University, 2015)
Овочі приблизно на 80% задовольняють потреби організму людини у вітамінах і на 60% у калоріях, тому виробництво і зберігання овочів не втрачає своєї актуальності В останній час в економічно розвинених країнах швидке заморожування широко використовується через те, що забезпечує довготривале зберігання заморожених продуктів. Світовий досвід зберігання овочевої продукції у замороженому стані є перспективним напрямком холодильної технології, який сприяє зростанню виробництва замороженої продукції та її споживанню в несезонний період. Консервування, як традиційний спосіб зберігання, призводить до втрат близько 50 % вітаміну С при термічній обробці та потребує істотних витрат матеріалів, є ресурсоємним і екологічно невигідним. Швидке заморожування кабачків і гарбузів, які є одними з розповсюджених культур на території України - ефективний сучасний спосіб зберігання, який дає змогу максимально зберегти їх початкову якість та високі властивості і поживні речовини. Збільшення обсягів виробництва заморожених овочів є одним з найважливіших завдань забезпечення продовольчої безпеки країни.
Keywords: овочі; кабачки; гарбузи; зберігання; підморожування овочів