Технологічне обґрунтування глибокого розпушення ґрунту в умовах ТОВ АПК «Істок» Василівського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Нагорнович, Костянтин (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Одержання підвищення врожайності сільськогосподарських культур, підвищення її якості неможливо без аналізу деградаційних процесів, що виникають при механічному впливі на ґрунт. Дослідження показали, що в останні роки, коли значно збільшилась кількість сільськогосподарської техніки та знарядь з великою питомою вагою, за рахунок того, що широко стали використовуватися інтенсивні технології обробітку ґрунту, значно зросла кількість земель, які мають переущільнену структуру ґрунту, що в свою чергу веде до зниження потенційної та ефективної родючості ґрунтів, появі незворотних зрушень у ґрунтотворному процесі і значному зниженню врожайності сільськогосподарських культур. Через ущільнення ґрунту колесами важких тракторів і комбайнів різко знижується родючість. Нормальна об'ємна маса структурного ґрунту — 1,1 —1,2 г/см3 — на багатьох полях змінюється аж до 1,6—1,7 г/см3, що значно перевищує критичні величини. У таких ґрунтах майже вдвоє зменшується загальна пористість, різко знижується водопроникна і водоутримуюча здатність, зменшується опірність ґрунту до ерозійних процесів. З результатів досліджень відомо, що при русі корпусів плугів тиск на леміш і відвал дорівнює 80 – 100 Н/см2. Через це утворюється переущільнений підорний шар ґрунту. Проникнення коріння рослин в ущільнені шари ґрунту із щільністю 1,70 –1,8 г/см3 неможливо, їхній розвиток гнітиться, а при щільності більше 1,55 г/см3 (1,60) ріст кореневої системи рослин неможливий. З цієї причини коріння розвиваються плохо, що знижує врожай і якість зерна. Застосування глибокорозпушувача після збирання врожаю для остаточного руйнування «плужної підошви» поліпшить структуру грунту, що забезпечить сприятливі умови розвитку їх кореневої системи. Крім того, застосування глибокорозпушувачів забезпечить зниження тягового опору грунтообробних знаряддь, що знизить експлуатаційні витрати, збільшити строк їх експлуатації і поліпшить якість зернового матеріалу. Саме вирішенню цією проблеми і присвячена ця робота.
Keywords: грунт; господарство ТОВ АПК «Істок»; застосування глибокорозпушувача; плуг; коринева система; грунтообробне знаряддя