Характеристика асканійського благородного оленя, як об'єкта розведення у фермерському господарстві - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (My University, 2006)
Матеріал для даної статті збирався у 1995-2004 рр. переважно на території державного ландшафтного заказника “Коса Обитічна” (Азовське море). Сюди в 1974 р. з о-ва Бірючий було доставлено 14 оленят (9 самиць і 5 самців) у віці 1 місяць. Незважаючи на розпочате у 1982 р. полювання, у 1983 р. тут на площі 1700 га мешкало 138 оленів, а в 1988 р. – 186 (максимум). Окрім того, у різні роки проводилися експедиції на о-ви Бірючий, Джарилгач (Херсонська обл.) та у Рацинську (Миколаївська обл.) лісову дачу. В цих місцях вивчалася біологія оленів, їх розподіл за біотопами (n≈2600), дослідження морфології тварин, добутих на полюванні (n=67) тощо. Всіх тварин було анатомовано і визначено вік за станом зубної системи.
Keywords: лань; особливої гібридної форми; о-в Бірючий; територія державного ландшафтного заказника “Коса Обитічна”; дослідження морфології тварин; полювання; біологія оленів; підвиди; розщеплення ознак; зміни генотипу