Державна політика у сфері зайнятості населення : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 281 Публічне управління та адміністрування ОПП «Публічне управління та адміністрування» - Кисельова, Вікторія Ігорівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Магістерська робота присвячена дослідженню державної політики у сфері зайнятості населення як важливого напряму публічного управління в умовах воєнних і соціально економічних викликів. Особливу увагу приділено регіональному виміру реалізації політики зайнятості на прикладі Запорізької області як прифронтового регіону з підвищеним рівнем ризиків на ринку праці. У ході дослідження розкрито сутність і зміст зайнятості населення як об’єкта державної політики, проаналізовано еволюцію теоретичних підходів до її державного регулювання, досліджено нормативно-правове та інституційне забезпечення політики зайнятості в Україні. На основі офіційної статистики здійснено аналіз показників зайнятості, безробіття та міграційних процесів, а також оцінено вплив воєнних і соціально-економічних ризиків на функціонування ринку праці. Проведено прикладний аналіз діяльності Запорізької обласної служби зайнятості та розглянуто міжнародний і європейський досвід реалізації державної політики зайнятості. За результатами дослідження обґрунтовано напрями удосконалення державної політики зайнятості в Запорізькій області на основі ризик-орієнтованого публічного управління, адресності інструментів та інтеграції політики зайнятості з відновленням економіки, соціальним захистом і розвитком людського капіталу. Запропоновані підходи мають практичну значущість і можуть бути використані органами публічної влади та службами зайнятості під час формування й реалізації регіональних програм зайнятості населення.
Keywords: державна політика зайнятості; ринок праці; безробіття; публічне управління; служба зайнятості; регіональний розвиток; воєнні ризики