Філософські проблеми штучного інтелекту - Йосипенко, Олександр (Запоріжжя: НБ ТДАТУ, 2025)
Штучний інтелект (ШІ) – це поле, яке швидко розвивається і відкриває перспективи та можливості, які раніше вважалися фантастичними. Однак із зростанням потужностей та можливостей ШІ виникають важливі філософські питання, які потребують обговорення та уважного аналізу.Необхідно підкреслити, що однією з найбільш значних проблем є неухильний контроль людини і його розуму над штучним інтелектом.Поява машин, що не піддаються людському управлінню, може істотно змінити етичні норми, далеко не в позитивну сторону. Кожна людина повинна усвідомлювати, що наявність свідомості у машини може привести до несподіваних і, найчастіше, несприятливих наслідків.
Keywords: штучний інтелект; людське управління; еволюція; рефлексивне мислення