Споживання молока та молокопродуктів в розрізі продовольчої безпеки України - Брешута, О. Л. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
За офіційними даними Глобального індексу продовольчої безпеки, Україна за підсумками 2022 року перебувала за станом національного забезпечення продовольчої безпеки на 71-му місці у світі, у 2024 році – на 52 позиції із загальною оцінкою 56,4 балів (при максимальному показнику у 100 балів) із 109 країн світу. За показником “Доступність продуктів харчування” Україна отримала 48,1 бала із 100 і перебуває на 93-му місці у світі та 26-му місці з 26 країн Європи. Основними викликами для країни та факторами формування Індексу є воєнна агресія росії, низькі показники ВВП на душу населення, недостатній обсяг державного фінансування наукових досліджень та новітніх розробок в аграрному секторі, доступ фермерів до фінансування, відсутність харчових стандартів, слабка дорожня та портова інфраструктура, малий відсоток земельних ділянок, обладнаних для зрошення, а також ризики політичної стабільності та корупція.
Keywords: молоко; молочні продукти; продовольча безпека