Ландшафти м. Мелітополь і Мелітопольського району - Бондарець, Д. С.; Даценко, Людмила Миколаївна; Даценко, Людмила Николаевна; Datsenko, Liudmyla (My University, 2014)
Мелітопольський район розташований на південному заході Запорізької області у природно-кліматичних умовах, сприятливих для сільського господарства, особливо вирощування різних сільгоспкультур – зернових, овочевих та для вирощування фруктових дерев. Родючі ґрунти у поєднанні з м’яким кліматом та рівнинним рельєфом створюють для цього всі умови. Тож, більшу частину території району складають саме сільськогосподарські угіддя – агроландшафти, продуктивний стан яких має виключну роль для розвитку регіону. Промисловість розвинена головним чином у м. Мелітополь, де розвинуті відповідні антропогенні ландшафти. Значний антропогенний тиск на територію, потреби гармонійного розвитку господарства вимагають уваги до природної основи сучасної території досліджуваного району. Метою даної публікації є висвітлення натуральної та антропогенної ландшафтної структури Мелітопольського району.
Keywords: натуральна ландшафтна структура; антропогенна ландшафтна структура; карта ландшафтів Мелітопольського району; ландшафти; рельєф; грунти; приморські низовини з антропогеновим покривом; антропогенні ландшафти; урочища; підзони степової зони України