Економічні аспекти та перспективи вирощування хурми в Закарпатті - Шкіндер-Барміна, Анна Миколаївна; Shkinder-Barmina, Anna (Миколаїв – Київ : ДУ МДСДС ІКОСГ НААН – КАУ, 2026)
UA: Хурма (Diospyros spp.) – субтропічна плодова культура, яка останніми роками дедалі більше привертає увагу українських садівників завдяки високій харчовій цінності плодів, стабільному попиту на внутрішньому ринку та потенціалу експортного збуту. Особливий інтерес становить можливість її вирощування в південних і західних регіонах України, серед яких провідне місце посідає Закарпатська область. Закарпаття характеризується комплексом сприятливих природно-кліматичних і господарських чинників, що дозволяють розглядати регіон як один із найбільш перспективних для культивування хурми (Diospyros kaki, D. virginiana та міжвидові гібриди). Метою дослідження є визначення економічних аспектів і оцінка перспектив вирощування хурми в Закарпатській області з урахуванням кліматичних умов, особливостей ґрунтового покриву, агротехнологічних параметрів та показників економічної ефективності.
Keywords: вирощування хурми; природно-кліматичні умови; Закарпаття; економічні аспекти; рентабельність; агротуризм; диверсифікація агровиробництва; імпортозаміщення; експорт; хурма Diospyros kaki; хурма Diospyros virginiana