Мікропроцесорний пристрій моніторінгу та захисту трифазного асинхронного двигуна - Попова, Ірина Олексіївна; Попова, Ирина Алексеевна; Popova, Iryna; Курашкін, Сергій Федорович; Курашкин, Сергей Федорович; Kurashkin, Serhii (My University, 2021)
UK: На основі аналізу наслідків роботи асинхронного двигуна при несиметрії напруги мережі, а саме – різкого погіршення техніко-економічних характеристик; збільшення струмів в обмотках статора, що призводить до збільшення втрат електричної енергії; підвищення нагріву їх складових частин; зниження експлуатаційної надійності і скорочення терміну служби, та для підвищення експлуатаційної надійності асинхронних двигунів, які експлуатуються у сільському виробництві при несиметрії фазних напруг мережі, прийнято рішення про удосконалення засобів діагностування. В статті надані структурна і принципова схеми мікропроцесорого пристрою моніторингу і захисту трифазного асинхронного двигуна з мікроконтролерним датчиком температури. Мікропроцесорний пристрій дозволяє здійснювати: контроль відхилення фазної напруги, перекосу фаз; контроль лінійної напруги, контроль температури статорної обмотки; світлову сигналізацію виникаючих аварійних ситуацій – відхилення напруги відносно номінального значення, обрив фази живлення або перевищення температури обмотки; затримку в роботі пристрою під час пуску асинхронного двигуна або групи асинхронних двигунів для унеможливлення хибних відключень. EN: The main reason for the failure of induction motors with short-circuited rotor – emergency modes, such as overload, phase wire breakage and voltage asymmetry, jamming and destruction of the bearing assembly etc. The occurrence of phase voltages asymmetry and phase wire breakage and overheating of stator winding is one of the main causes of failure of induction motors. Voltage asymmetry is manifested in a sharp deterioration of the technical and economic characteristics of electric motors, increased currents in the stator windings, which leads to increased losses of electrical energy in the induction motors increased heating of their components, reduced operational reliability and reduced motor life. To increase the operational reliability of induction motors, which are operated in agricultural production with asymmetry of phase voltages of the network, it is necessary to improve the means of diagnosis. Structural and schematic diagrams of a microprocessor protection device for a three-phase induction motor with a microcontroller temperature sensor have been developed. The microprocessor device allows to carry out: control of deviation of phase voltage, skew of phases; line voltage control, stator winding temperature control; light signaling of emerging emergencies: voltage deviation, phase break or excess winding temperature; delay in operation of the device during start of the engine or group of engines for prevention of false shutdowns. RU: В статье на основе анализа последствий работы асинхронного двигателя при несимметрии напряжения сети: резкого ухудшения технико-экономических характеристик; увеличения токов в обмотках статора, что приводит к увеличению потерь электрической энергии в асинхронных двигателях; повышении нагрева их составных частей; снижения эксплуатационной надежности и сокращения срока службы электродвигателей и для повышения эксплуатационной надежности асинхронных двигателей, эксплуатируемых в сельском производстве при несимметрии фазных напряжений сети, принято решение о совершенствовании средства диагностирования. Статье представлены разработанные структурная и принципиальная схемы микропроцессорного устройства защиты трехфазного асинхронного двигателя с микроконтроллерным датчиком температуры. Микропроцессорное устройство позволяет осуществлять: контроль отклонения фазного напряжения, перекосе фаз; контроль линейного напряжения, контроль температуры статорной обмотки; световую сигнализацию возникающих аварийных ситуаций: отклонение напряжения, обрыв фазы или превышение температуры обмотки; задержку в работе устройства при пуске асинхронного двигателя или группы асинхронных двигателей для предотвращения ложных отключений.
Microprocessor device for monitoring and protection of three-phase induction motor
Микропроцессорное устройство мониторинга и защиты трехфазного асинхронного двигателя
Keywords: пристрій захисту; моніторинг; трифазний асинхронний двигун; датчик температури; структурна схема; принципова схема; protection device; monitoring; three-phase induction motor; temperature sensor; structural diagram; schematic diagram; устройство защиты; мониторинг; трехфазный асинхронный двигатель; датчик температуры; структурная схема; принципиальная схема