Вплив системи утримання ґрунту в органічному саду на фізіологічні показники листя черешні - Герасько, Тетяна Володимирівна; Герасько, Татьяна Владимировна; Herasko, Tetiana; Злоєдова, А. В. (My University, 2018)
UK: Встановлено, що задерніння (жива мульча) сприяло збільшенню хлорофільного індексу листків черешні сорту Ділема у 2017 році та обох досліджуваних сортів за умов жорсткої посухи 2018 року. Для сорту Валерій Чкалов істотної різниці між контрольним та дослідним варіантом за загальним вмістом вологи, відносною тургоресцентністю та дефіцитом вологи не відмічено. Для сорту Ділема характерним був істотно менший загальний вміст вологи у листках за умов задерніння у 2017-2018 роках, але водоутримуюча здатність листків у 2018 році була більше, порівняно з утриманням на чистому пару. Площа листя була істотно меншою за умов задерніння у обох досліджуваних сортів у 2017 році. У 2018 році істотної різниці за площею листя з контрольним варіантом (чистий пар) не було відмічено. RU: Установлено, что задернение положительно отразилось на хлорофильном индексе листьев черешни сорта Дилемма в 2017 году и двух исследуемых сортов в условиях жесткой засухи 2018 года. Для сорта Валерий Чкалов существенной разницы между контрольным и опытным вариантом по общему содержанию влаги, относительной тургоресцентности и дефицитом влаги не отмечено. Для сорта Дилемма характерным было существенно меньшее общее содержание влаги в листьях в условиях задернения в 2017-2018 годах. В условиях задернения мы наблюдали существенное увеличение водоудерживающей способности листьев в 2017 году для сорта Валерий Чкалов и в 2018 году для сорта Дилемма. Площадь листьев была существенно меньше в условиях задернения у обоих исследуемых сортов в 2017 году. В 2018 году существенной разницы по площади листьев с контрольным вариантом (чистый пар) не было отмечено, но сорт Валерий Чкалов демонстрировал тенденцию к уменьшению площади листьев в условиях задернения, а сорт Дилемма - наоборот - к увеличению. EN: Our studies showed that LM contributed to an increase in the chlorophyll index of cherry leafs of the cultivar “Dilemma” in 2017 and both studied cultivars in the conditions of severe drought in 2018. For cultivar “Valery Chkalov” there was no significant difference between the MC and LM in the total moisture content, relative turgrescence and humidity deficit. The cultivar “Dilemma” was characterized by a significantly lower total moisture content in the leaves in 2017-2018, but in LM the water-retaining ability of the leaves in 2018 was greater compared to MC. The leaf area was significantly less in LM in both studied species in 2017. In 2018 significant difference in leaf area wasn’t noted.
Влияние системы содержания почвы в органическом саду на физиологические показатели листьев черешни
Effeсt of floor management systems in an organic orchard on physiological indicators of leaves of sweet cherry
Keywords: черешня; органічне садівництво; пігменти фотосинтезу; дефіцит вологи; площа листків; черешня; органическое садоводство; пигменты фотосинтеза; дефицит влаги; площадь листьев; sweet cherry; organic gardening; photosynthetic pigments; moisture deficit; leaf area