Науково-практичні аспекти оранки - Надикто, Володимир Трохимович; Надыкто, Владимир Трофимович; Nadykto, Volodymyr (My University, 2017)
UK: У статті наведено пояснення і спростування тих міфів, які пов'язані з таким важливим прийомом обробітку грунту, яким є оранка. Найбільш розповсюдженими серед цих міфів є такі, як призначення оранки, періодичність проведення і рівень енергетичних витрат для її виконання. Серед виробничників домінують неоднозначні і неправильні міркування щодо призначення і важливої ролі передплужників у формуванні структури грунту. На практиці запроваджено консервативний підхід щодо вибору схеми налагодження заднього навісного механізму трактора, а також положення його рушіїв (у т.ч. і подвоєних) відносно борозни. Виробниками сільськогосподарських ґрунтообробних знарядь гіпертрофована ефективність застосування обертових плугів (зокрема, зі смуговими полицями). Досить тривіальним є визначення в реальних умовах експлуатації ґрунтообробних знарядь поняття «плужної підошви». RU: В статье приведены пояснения, опровергающие мифы, связанные с таким важным приемом обработки почвы, как пахота. Наиболее распространенными среди этих мифов являются такие, как назначение пахоты, периодичность ее проведения и уровень затрат энергии. Среди производственников доминируют неоднозначные и неправильные рассуждения относительно назначения и важной роли предплужников в формировании структуры грунта. На практике внедрен консервативный подход в выборе схемы настройки заднего навесного механизма трактора, а также положения его движителей ( в. т. ч. сдвоенных) относительно борозды. Производителями сельскохозяйственных почвообрабатывающих орудий преувеличена эффективность применения оборотных плугов (в т. ч. с полосовыми отвалами). Достаточно тривиально в реальных условиях эксплуатации трактуется понятие «плужная подошва». EN: This article contains explanations and denials of those myths that connected with such important method of tillage as plowing. The most common among these myths is such as the appointment of plowing, periodicity and the level of energy costs when it is executed. Among manufacturers dominate the ambiguous and incorrect views regarding appointments and important role of colters in the formation structure of soil. In practice, circulated a conservative approach regarding the configuration schema of rear three-point hitch linkage of tractor and placement its wheels (including twins) relatively furrow. Agricultural producers tillers exaggerated the efficacy of one-way ploughs (including with strip moldboards). Too trivial is to determine in real-world conditions tillers concept of "plough pan”.
Keywords: родючість грунту; структура грунту; оранка; плуг; полиця; агрегатування; коефіцієнт структурності грунту