Удосконалення технології мікрозрошення плодових кісточко-вих культур в умовах державного підприємства «Дослідне господарство «Ме-літопольське» Мелітопольської дослідної станції садівництва імені М.Ф. Сидоренка» Мелітопольського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломного проекту здобувача СВО Бакалавр - Заволокін, Дмитро Юрійович (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Було проаналізовано природно-кліматичні та господарські умови на підприємстві ДП ДГ «Мелітопольське». Визначені раціональні способи зрошення насаджень черешні в даних кліматичних умовах. При конструюванні розроблена стаціонарна система крапельного зрошення та виконані креслення фільтростанції, фільтра гравійного із деталюванням, накреслений генеральний план системи зрошення. Виконані розрахунки режиму зрошення насаджень, таких як: поливна норма, зрошувальна норма, тривалість поливу, міжполивний період, річна потреба у зрошенні тощо. Крім цього, проведені розрахунки гідравлічного розрахунку трубопроводів. Виконані основні розрахунки для операції культивація. Розроблена операційно-технологічна карта на проведення міжрядної культивації саду. Розроблені заходи щодо покращення умов праці робітників. Визначено економічну ефективність впровадження крапельного мікрозрошення. При встановленні крапельної системи зменшуються прямі витрати на 46,64%, питомі інвестиційні витрати на 13,04%, та сукупні витрати на 37,39%. Загальний економічний ефект з 1га становить 20469,39 грн. Строк окупності даної системи становитиме 2,55 року.
Keywords: краплинне зрошення; режим зрошення; гідравлічний трубопровід; прямі вифтрати; економічний ефект