Перспективи використання біогазу в сільському господарстві - Парапанов, А. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Сільське господарство тепер оцінюються також і з огляду на їх біомасовий, і, відповідно, енергетичний потенціал. Зокрема, біомаса як відновлюваний енергоносій створює для України чудові перспективи, а можливості її використання в енергетиці є дуже різноманітними [1,2]. Використання рідкого біопалива можна було б найближчим часом запровадити на основі квотових моделей, а біогенне тверде паливо вже сьогодні використовується в Україні. Але справжнім універсалом і найефективнішим енергоносієм з усіх біоенергій є біогаз, який отримують з відтворюваної сировини і органічних відходів. Біогаз може застосовуватися по- різному і відкриває, таким чином, численні можливості використання [3]: - біогаз може застосовуватися на місці його виробництва у якості палива; - з біогазу можна виробляти енергію. У той же час можна використовувати відхідне тепло, яке при цьому утворюється. Тому біогаз пропонує цікаві можливості для децентралізованого/автаркічного енергозабезпечення і являє собою цікаву альтернативу, зокрема, для великих аграрних підприємств в Україні. - біогаз, доведений до якості природного газу (біометану), може подаватися в загальну газорозподільну мережу, яка є відмінним шляхом транспортування біогазу до споживачів та енергонакопичувачів.
Keywords: біомаса; біогаз; сільське господарство