Методика викладання фемінітивів у курсі «Українська мова за професійним спрямуванням» для здобувачів вищої освіти - Шлєіна, Людмила Іванівна; Іванець, Тетяна Олександрівна; Shlieina, Liudmyla; Ivanets, Tetiana (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті розглянуто актуальні питання методики викладання теми фемінітивів у межах навчальної дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» для здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до вивчення назв жіночого роду, який поєднує історико-генетичний, словотвірний та комунікативно-стилістичний аспекти. Особливу увагу приділено подоланню психологічного спротиву та мовних стереотипів через звернення до історичної традиції українського словотворення та аналіз мовної політики радянського періоду. У роботі деталізовано алгоритми творення фемінітивів відповідно до норм чинного «Українського правопису» (2019) та специфіку їхнього функціонування в офіційно-діловому стилі, зокрема в кадровій документації та професійній комунікації. Запропоновано методичні прийоми, спрямовані на формування гендерно чутливої мовної компетенції майбутніх фахівців, що відповідає сучасним стандартам європейської академічної та ділової спільноти. /// EN: The article examines topical issues of the methodology of teaching the topic of feminitives within the discipline «Ukrainian language for professional purposes» for higher education students. The author substantiates the necessity of a comprehensive approach to the study of feminine nouns, which combines historical-genetic, word-formative, and communicative-stylistic aspects. Particular attention is paid to overcoming psychological resistance and linguistic stereotypes through an appeal to the historical tradition of Ukrainian word formation and the analysis of the linguistic policy of the Soviet period. The work details the algorithms for creating feminitives in accordance with the norms of the current «Ukrainian Spelling» (2019) and the specifics of their functioning in the official-business style, particularly in personnel documentation and professional communication. Methodological techniques aimed at forming the gender-sensitive linguistic competence of future specialists are proposed, which correspond to the modern standards of the European academic and business community.
Methodology of teaching femininitivs in the course «Ukrainian language for professional purposes» for higher education students
Keywords: фемінітиви; українська мова за професійним спрямуванням; методика викладання; вища освіта; Український правопис 2019; професійна комунікація; словотвір; офіційно-діловий стиль; гендерна чутливість; feminitives; Ukrainian language for professional purposes; teaching methodology; higher education; Ukrainian Spelling 2019; professional communication; word formation; official-business style; gender sensitivity