Вдосконалення технології функціонального морозива з додаванням натуральних суперфудів : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 181 Харчові технології ОПП «Індустрія здорового харчування» - Ручко, Станіслав Артурович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Метою кваліфікаційної роботи було розроблення та вдосконалення технології виробництва функціонального морозива із застосуванням інноваційних натуральних суперфудів (спіруліна, лайм, хлорела, ягоди асаї) та дослідити їх вплив на якість, харчову і біологічну цінність готового продукту. У роботі розглядаються два інноваційні види функціонального морозива: «Лайм–спіруліна» — продукт із вираженими антиоксидантними властивостями, високим вмістом білка та вітаміну С. «Хлорела – ягоди асаї» — морозиво з підвищеною концентрацією поліфенолів, хлорофілу та омега-жирних кислот. Розробка цих двох рецептур спрямована на задоволення потреб споживачів у корисних, натуральних та інноваційних десертах, які відповідають сучасним тенденціям здорового харчування. У розділах представлено методику дослідження, об’єкти та програму досліджень, проведено узагальнення результатів аналізу органолептичних, енергетичних та поживних характеристик модельних зразків. Наведена технологічна схема виготовлення морозива, SWOT- аналіз, заходи з охорони праці та безпеки на виробництві.
Keywords: морозиво; суперфуд; спіруліна; лайм; хлорела; ягоди асаї; функціональний продукт