Альтернативні палива для автотранспорту - Стрельчук, Б. (ТДАТУ, 2021)
Кількість автомобілів у всьому світі невпинно зростає, що пов’язано із збільшенням споживання енергії видобувних моторних палив, особливо бензину і підвищенням викидів в об’єкти довкілля хімічних забруднень у складі відпрацьованих газів, які негативно впливають на різні екологічні системи. Кардинальним шляхом вирішення екологічної проблеми на автотранспорті може бути заміщення моторних палив нафтового походження екологічно чистим паливом. Україна належить до енергодефіцитних країн, оскільки забезпечена власними паливно-енергетичними ресурсами лише на 53%, як наслідок ми імпортуємо 75% необхідного обсягу природного газу та 85% сирої нафти і нафтопродуктів.
Keywords: нафтопродукти; енергетична безпека; альтернативні джерела енергії; транспортна енергетика; біоетанол; біодизельне паливо; біометанол