Вдосконалення технологічної лінії виробництва круп в умовах Запорізького району Запорізької області (19 ХВД11260585.02.25): пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОР Магістр, ОПП Галузеве машинобудування - Гальцев, Микита Олексійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Круп’яна галузь харчової промисловості України є стратегічно важливою та соціально значущою для населення. В Україні вирощують, практично, всі зернові культури, з яких виробляють крупи, тому перспективи розвитку круп'яного ринку безпосередньо залежать від обсягів виробництва, урожайності культур, районування, наявності запасів зерна та інших факторів.Збройна агресія рф проти України призвела до суттєвих змін на ринку круп. Офіційне виробництво круп’яної продукції скоротилося практично вдвічі, в порівнянні з аналогічним показником попереднього року. Протягом 2022 року в сегменті рису та його похідних продуктів спостерігалася майже критична ситуація. Через російську агресію виробництво рису в Україні скоротилось майже в 16 разів. Відбулось значне скорочення експортних постачань української круп’яної продукції, яке досягло мінімальної позначки за останні роки – скорочення становило 53,0 %. Вказана динаміка обумовлена скороченням експорту кукурудзяних круп – (на 54,6 %), інших круп – на 27,1 % та майже семикратним зниженням експорту рису та похідної продукції. Єдиною товарною позицією, що показала зростання експорту були пшеничні крупи (на 20,0%). Блокування російськими загарбниками чорноморських портів спричинило зміни в товарній структурі імпорту до України великої кількості товарів. Незважаючи на те, що загальні імпортні постачання круп всіх категорій протягом 2022 року практично залишилися на рівні попереднього року (не значне зростання на 0,9%), відзначається значне збільшенні валютних витрат – на 53,0 %, що свідчить про суттєве здорожчання цього виду бакалійної продукції.
Keywords: виробництво круп; переробка сировини; проектування переробних підприємств; лущільно-шліфовальна машина