Розвиток суфіксальної словотвірної підсистеми іменників із транспозиційним значенням опредметненої дії (утворення з нульовим суфіксом жіночого роду) - Максимець, Оксана Миколаївна; Максимец, Оксана Николаевна; Maksymets, Oksana (My University, 2020)
UK: Деривати із загальним словотвірним значенням опредметненої дії становлять значну групу лексики в українській мові. Систему формантів, що беруть участь у творенні таких іменників, складають праслов’янські, власне українські та запозичені суфіксальні морфеми. У роботі ми визначаємо лексико-словотвірні групи віддієслівних іменників жіночого роду з нульовою флексією, простежуємо їх динаміку та сферу функціонування. Нульовий суфікс продукує віддієслівні іменники жіночого роду з нульовим закінченням і флексією -а. Розглядані похідні є репрезентантами розгорнутих у часі дії або стану і здавна відомі українській мові. У їх межах кількісно домінує ЛСГ іменників на позначення стосунків між людьми: наруга, запомога, неповага, докора, заохота. Дещо поступається їй за чисельністю ЛСГ субстантивів, що є назвами проявів волі людини, її вчинків: загроза, віддяка, поруга, непокора, покара. Динаміка продуктивності розгляданої словотвірної моделі для іменників обох груп однаково позитивна до почату XX століття. Проте якщо в цей період продуктивність творення іменників на позначення стосунків між людьми з названих вище ЛСГ сягає піку, а в першій половині XX ст. відбувається спад її активності, то для дериватів, що є назвами проявів волі людини, її вчинків перша половина XX століття є періодом подальшого активного поповнення. У другій половині XX століття склад обох ЛСГ не зазнає суттєвих кількісних змін. Не набуває помітної продуктивності модель ДО + -Ø(а) у віддієслівних іменниках зі значенням комунікативної діяльності (промова, співа, об’ява, відозва), психічного й емоційного стану людини, її почуттів (задума, знемога, втома, змога), похідних зі значенням переміщення, пересування (втеча, втека, їзда, переправа), назвах природних явищ (залива, злива). Навіть більше, коло таких дериватів протягом XX століття поступово звужується, оскільки окремі з них виходять з активного вжитку. EN: Derivatives with a generic word-forming meaning of the subject action constitute a significant group of vocabulary in the Ukrainian language. The formant system involved in the creation of such nouns consists of Slavic, proper Ukrainian, and borrowed suffix morphemes. In this work we define lexical and word-forming groups of verbal nouns of feminine gender with zero flexion; follow their dynamics and the sphere of functioning. The zero suffix produces the verbal nouns of feminine gender with zero endings and flexion -a. The derivatives under consideration are representatives, expanded in time actions or states and have long been known in Ukrainian. Within their limits, the number of lexical semantic groups (LSG) nouns dominates on denoting of relationships between people: «наруга», «докора», «заохота». It is somewhat inferior in number of LSG substantives, which are the names of human will expressions and his actions: «віддяка», «поруга», «покара». The productivity dynamics of the considered word forming model for nouns of both groups is equally positive to the beginning of the XX century. However, during this period, the productivity of nouns on denoting of relations between people from the above mentioned LSG peaks, and in the first half of the XX century, there is a decline in its activity, then for the derivatives, which are the names of human will expressions and his actions, the first half of the XX century is a period of further active replenishment. In the second half of the XX century, the composition of both LSGs did not undergo significant quantitative changes. The verbal basis (VB) +-Ø(a) model does not gain noticeable productivity in the verbal nouns with the meaning of communicative activity («співа», «об’ява», «відозва»), human mental and emotional state, his feelings («задума», «втома», «змога»), in the derivatives with the value of displacement, movement («втеча», «їзда»), in the natural phenomena names («залива», «злива»). Moreover, the range of such derivatives has gradually narrowed during the XX century as some of them are out of active use.
Development of the suffixal word formation subsystem of nouns with transpositional meaning of objectified action (formation with zero suffix of feminine gender)
Keywords: словотвір; опредметнена дія; іменник; суфікс; історія; розвиток; word formation; object action; noun; suffix; history; development