Оптимізація управління підприємством у кризових ситуаціях : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 073 Менеджмент ОПП «Менеджмент» - Салько, Дмитра Сергійовича (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
UA: У дипломній роботі проведено комплексне дослідження теоретичних, аналітичних та практичних засад антикризового управління підприємством в умовах високої невизначеності та воєнних викликів. Розкрито сутність, принципи та моделі антикризового менеджменту, систематизовано підходи до діагностики кризових явищ і механізмів реагування на них. Проаналізовано діяльність ПрАТ «МХП» як вертикально інтегрованої агропромислової корпорації, визначено вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на її стійкість, оцінено структуру управління, ризики та особливості функціонування у воєнний період. На основі проведеного аналізу розроблено комплекс рекомендацій щодо підвищення ефективності управління та формування стійкості підприємства. Запропоновано напрями удосконалення організаційної структури, системи підтримки управлінських рішень та інтегрованого ризикменеджменту. Сформовано антикризові стратегії та конкретні заходи щодо зміцнення енергетичної, логістичної, кадрової, фінансової, цифрової та кіберстійкості МХП. Практичне використання результатів дослідження сприятиме підвищенню ефективності антикризового управління, посиленню стійкості підприємств аграрного сектору та забезпеченню їх конкурентоспроможності в умовах нестабільності. /// EN: The thesis presents a comprehensive study of the theoretical, analytical, and practical foundations of anti-crisis enterprise management under conditions of high uncertainty and wartime challenges. The essence, principles, and models of crisis management are revealed, and contemporary approaches to diagnosing crisis phenomena and developing response mechanisms are systematized. The activities of PJSC “MHP” as a vertically integrated agro-industrial corporation are analyzed; internal and external factors influencing its resilience are identified; and the management structure, risk profile, and specific features of operating during wartime conditions are assessed. Based on the conducted analysis, a set of recommendations aimed at improving managerial efficiency and strengthening enterprise resilience has been developed. Directions for enhancing the organizational structure, decision-support systems, and integrated risk management have been proposed. Anti-crisis strategies and specific measures were formulated to reinforce the energy, logistics, personnel, financial, digital, and cyber resilience of MHP. The practical application of the research results will contribute to improving the effectiveness of crisis management, strengthening the resilience of agricultural enterprises, and ensuring their competitiveness in unstable conditions.
Optimization of Enterprise Management in Crisis Situations : кваліфікаційна робота здобувача ОС «Магістр» : спец. 073 Менеджмент ОПП «Менеджмент»
Keywords: антикризове управління; ризик-менеджмент; стійкість підприємства; кризові стратегії; управлінські рішення; оптимізація управління; crisis management; risk management; enterprise resilience; crisis strategies; management decisions; management optimization