Штучний інтелект у вищій освіті: перспективи інтеграції та ризики - Болтянська, Лариса Олексіївна; Boltianska, Larysa; Болтянський, Борис Володимирович; Boltianskyi, Borys (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: У статті проаналізовано теоретичні засади проблеми використання штучного інтелекту у сфері вищої освіти. Показано, що система штучного інтелекту як стратегічна технологія, передбачає багато переваг для життя людей і суспільства загалом, а також символізує новий етап не тільки в історії цифрових технологій, а й у глобальному масштабі розвитку сучасної цивілізації. Проаналізовано особливості та проблемні аспекти, окреслено доцільні напрямки застосування та шляхи подолання проблем використання технологій і систем штучного інтелекту в сфері вищої освіти. /// EN: The article analyzes the theoretical foundations of the problem of using artificial intelligence in the field of higher education. It is shown that the artificial intelligence system as a strategic technology provides many advantages for the lives of people and society as a whole, and also symbolizes a new stage not only in the history of digital technologies, but also on the global scale of the development of modern civilization. The features and problematic aspects are analyzed, appropriate directions of application and ways to overcome the problems of using artificial intelligence technologies and systems in the field of higher education are outlined.
Artificial intelligence in higher education: integration prospects and risks
Keywords: освітній процес; науково-технічний прогрес; інформаційно-комунікаційні технології; штучний інтелект; інтеграція; ризики; educational process; scientific and technological progress; information and communication technologies; artificial intelligence; integration; risks