Економічне регулювання розвитку сільського господарства в регіональному агрокомплексі - Застрожнікова, Ірина Володимирівна; Застрожникова, Ирина Владимировна; Zastrozhnikova, Iryna (Мелітополь: Вид-во Мелітопольська типографія «Люкс», 2014)
UK: У статті визначені основні напрями та інструменти економічного регулювання розвитку сільського господарства в регіональному агрокомплексі, а саме в Запорізькій області. Основу економічного бюджетно-финансового механізму, за допомогою якого розробляютьсязаходи із стабілізації діяльності господарюючих суб’єктів, згортають сьогодні заходи прямої державної фінансової підтримки у вигляді субсидій. Запропоновано розробити загальну модель системи державного управління аграрним сектором економіки, де чітко виписати функції кожного елементу і взаємозв'язок між елементами системи. При цьому необхідно враховувати зміни, які відбуваються у зв'язку з розвитком місцевого самоврядування, розвитком громадських організацій. Зміни горизонтальних зв'язків між суб’єктами державного управління аграрним сектором економіки мають бути узгоджені із змінами на регіональному (місцевому) рівні. Тобто зміни мають бути системними, комплексними, науково-обгрунтованими, мати законодавче супроводження. RU: В статье определены основные направления и инструменты экономической регуляции развития сельского хозяйства в региональном агрокомплексе, а именно в Запорожской области. Основу экономического бюджетно-финансового механизма, с помощью которого разрабатываются мероприятия по стабилизации деятельности хозяйствующих субъектов составляют сегодня мероприятия прямой государственной финансовой поддержки в виде субсидий. Предложено разработать общую модель системы государственного управления аграрным сектором экономики, где четко выписать функции каждого элемента и взаимосвязи между элементами системы. При этом необходимо учитывать изменения, которые происходят в связи с развитием местного самоуправления, развитием общественных организаций. Изменения горизонтальных связей между субъектами государственного управления аграрным сектором экономики должны быть согласованы с изменениями на региональном (местному) уровне. То есть изменения должны быть системными, комплексными, научно-обоснованными, иметь законодательное сопровождение. EN: In the article basic directions and instruments of the economic adjusting of development of agriculture are certain in regional агрокомплексе, namely in the Zaporizhzhya area. Basis of economic бюджетно-финансового mechanism by means of which measures are developed from stabilizing of activity of managing subjects fold today the measures of direct state sponsorship as subsidies. It is suggested to work out the general model of the system of state administration the agrarian sector of economy, where clearly to write the functions of every element and intercommunication between the elements of the system. It is thus necessary to take into account changes that take place in connection with development of local self-government, development of public organizations. The changes of horizontal connections between the subjects of state administration the agrarian sector of economy must be concerted with changes at regional (local) level. Id est changes must be the system, complex, scientifically-reasonable, to have legislative accompaniment.
Keywords: державне регулювання; економічне регулювання; сільське господарство; інструменти державного регулювання; напрямки державного регулювання; государственная регуляция; экономическая регуляция; сельское хозяйство; инструменты государственной регуляции; направления государственной регуляции; government regulation; economic regulation; agriculture; tools of government regulation; the direction of government regulation