Значення комфорту тварин у молочному скотарстві - Кльованик, А. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
Спеціалізація й концентрація у птахівництві та свинарстві переконливо доводять ефективнiсть утримання великoї кiлькостi поголiв’я тварин та птиці на одиницi площi. Нинi в cкoтapcтвi вiдбувається те ж саме. Вже є ферми на 6, 12, 24 тисячi коpiв у США, i навіть на 50 тисяч - У Китaї [2]. 3 одного боку, така спецiалiзацiя, безперечно, дaє надзвичайно високий економiчний ефект завдяки низькiй собівартості виробленої продукції та її великим обсягам з контрольованою якiстю. 3 другого боку, висока концентрацiя тварин в одному мicцi потребує чiтких технологiй утримання, профiлактики захворювань та однотипностi на генетичному piвнi.
Keywords: молочне скотарство; утримання тварин; ферма