Застосування пристроїв на базі сплавів з «ефектом пам’яті форми» для видалення відкладень ожеледі з проводів повітряних ліній електропередавання - Коваленко, Любов Рафаїлівна (Запоріжжя : ТДАТУ, 2025)
UA: Відкладення ожеледі на елементах повітряних ліній є небезпечним для експлуатації електричних мереж. Видалення ожеледі відбувається шляхом її плавлення електричним струмом, що може супроводжуватися перегрівом і перегорянням проводів. Пропонується впровадити методи видалення ожеледі із застосуванням сплавів із «ефектом пам’яті форми». Ідеальним матеріалом для цього є алюмінієва бронза. /// EN: Ice accretion on overhead power line elements poses a danger to the operation of electrical networks. De-icing is typically carried out by melting the ice using electric current, which can lead to overheating and burnout of the wires. It is proposed to introduce de-icing methods using special alloys with a “shape memory effect.” Aluminum bronze is considered an ideal material for this purpose.
Keywords: відкладення ожеледі; видалення ожеледі; пристрої для скидання ожеледі; ефект пам’яті форми; нітинол; берилієва бронза; термокомпенсатор; ice accretion; de-icing; de-icing devices; shape memory effect; nitinol; beryllium bronze; thermal compensator