Вдосконалення технологічної лінії виробництва кисломолочної продукції в умовах м. Запоріжжя : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Каплій, Владислав Юрійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UN: У першому розділі проведено детальний аналіз сучасного стану олійно-жирової галузі України та сировинної бази Гуляйпільського району Запорізької області. Охарактеризовано виробничу діяльність ПрАТ «Гуляйпільський ОЕЗ» та асортимент продукції, що включає нерафіновану та рафіновану олію, шрот і паливні пелети. На основі технічного аудиту виявлено «вузьке місце» лінії — пресовий цех, де застаріле обладнання призводить до підвищеної залишкової олійності макухи (до 18-20%) та пере витрат енергії. У другому розділі обґрунтовано вибір технологічної схеми «форпресування – екстракція» та виконано розрахунок матеріального балансу для добової продуктивності 500 тонн насіння. Проведено розрахунок необхідної кількості обладнання, зокрема визначено потребу у встановленні 8 модернізованих шнекових пресів Е8-МПШ. У третьому розділі розроблено заходи з монтажу та експлуатації обладнання. Визначено вимоги до підготовки фундаментів, послідовності встановлення машин та правил їх технічного обслуговування згідно з діючими нормами ДБН.
Keywords: олійно-жирова галузь; соняшникова олія; переробка насіння соняшнику; шнековий прес; матеріальний баланс виробництва; енергоефективність; модернізація обладнання; пресовий цех; пелети