Діагностування за струмом, як метод захисту електромеханічної системи з асинхронними електродвигунами - Нестерчук, Діна Миколаївна; Нестерчук, Дина Николаевна; Nesterchuk, Dina; Курашкін, Сергій Федорович; Курашкин, Сергей Федорович; Kurashkin, Serhii (My University, 2019)
UK: Розглянута можливість вдосконалення методології діагностування за струмом електромеханічної системи (ЕМС) з асинхронними електродвигунами (АД). Обґрунтовано, що впровадження надійної й ефективної системи діагностування та захисту АД від аварійних режимів роботи дозволить зменшити кількість та частоту аварійних ситуацій, подовжити термін служби електродвигунів та підвищити їх експлуатаційну надійність, так як найбільшу ефективність забезпечує діагностування в режимі функціонування з визначення дефектів на ранніх стадіях розвитку. Проаналізовані існуючі методи технічного діагностування асинхронних електродвигунів, як головної складової електромеханічної системи. Сформульовані основні завдання діагностування електромеханічної системи з асинхронними електродвигунами. Наведена структура алгоритму функціонування системи діагностування та захисту. Практична реалізація запропонованого алгоритму здійснена на базі контролю струму статора електродвигуна з використанням його перевантажувальної характеристики. Слід відзначити практичну значущість визначення коефіцієнтів математичних рівнянь, які описують перевантажувальні характеристики різних типів асинхронних електродвигунів серії АІР, що дозволяють в чисельному вигляді обґрунтовувати значення уставок спрацювання технічного пристрою моніторингу та захисту роботи АД. Пропонується принципова електрична схема, яка реалізує описаний вище алгоритм функціонування системи діагностування та захисту АД. RU: Рассмотрена возможность усовершенствования методологии диагностирования по току электромеханической системы (ЭМС) с асинхронными электродвигателями (АД). Обосновано, что внедрение надежной и эффективной системы диагностирования и защиты АД от аварийных режимов работы позволит уменьшить количество и частоту аварийных ситуаций, увеличить срок службы электродвигателей и повысить их эксплуатационную надежность, так как наибольшую эффективность обеспечивает диагностирование в режиме функционирования по определению дефектов на ранних стадиях развития. Проанализированы существующие методы технического диагностирования асинхронных электродвигателей, как главной составляющей электромеханической системы. Сформулированы основные задачи диагностирования электромеханической системы с асинхронными электродвигателями. Приведена структура алгоритма функционирования си-стемы диагностирования и защиты. Практическая реализация предложенного алгоритма выполнена на базе контроля токов статора электродвигателя с использованием его перегрузочной характеристики. Следует отметить практическую значимость определения коэффициентов математических уравнений, которые описывают перегрузочные характеристики разных типов асинхронных электродвигателей серии АИР, что позволяет в численном виде обосновать значения уставок срабатывания технического устройства мониторинга и защиты работы АД. Предложена принципиальная электрическая схема, реализующая описанный выше алгоритм функционирования системы диагностирования и защиты АД. EN: The possibility of improving the methodology of diagnosing electromechanical system by the current with asynchronous electric motors is considered. It is grounded that the introduction of a reliable and effective system for diagnosing and protecting induction motors from abnormal modes of operation will reduce the number and timing of emer-gency situations, extend the electric motors’ service life and improve their operational reliability, since the greatest effectiveness ensures diagnosis in the mode of operation with definition of defects in the early stages of development. The existing methods of technical diagnostics of asynchronous electric motors, as the main component of the electrome-chanical system, are analyzed. The main tasks of diagnosing an electromechanical system with asynchronous electric motors are formulated. The structure of the algorithm for the operation and protection system is presented. The proposed algorithm practical realiza-tion is performed on the basis of the electric motor stator current control with using its overloading characteristic. It should be noted the practical significance of determining the mathematical equations’ coefficients that describe the overloading characteristics of dif-ferent types of AIR series asynchronous motors, which allows to justify in numerical form the settings values of the technical devices for monitoring and protecting the induction motors’ operation mode. The electric circuit which implements the algorithm of diagnos-ing system and protecting described above is proposed.
Диагностирование по току, как метод защиты электромеханической системы с асинхронными электродвигателями
Diagnosis by the current as a protection method of electromechanical system with asynchronous electric motors
Keywords: надійність; електромеханічна система; асинхронний електродвигун; діагностування; захист; алгоритм функціонування; експлуатаційний режим; перевантаження; допустимий час роботи; надежность; электромеханическая система; асинхронный электродвигатель; диагностирование; защита; алгоритм функционирования; эксплуатационный режим; перегрузка; допустимое время работы; reliability; electromechanical system; asynchronous electric motor; diagnostics; algorithm of operation; protection; operating mode; overload; permissible working time