Strategic goals of implementing management accounting in enterprises - Bezverkhnya, Yuliia; Безверхня, Юлія Вікторівна; Безверхняя, Юлия Викторовна (My University, 2020)
EN: Strategic goals of implementing management accounting at domestic enterprises are considered. The article analyzes the strategy of enterprises in the modern market, which ensures the relationship between their financial results and market positions in a competitive environment. Certain aspects of the formation of a balanced system of performance indicators and the development of the organizational structure of enterprises are highlighted. The necessity of creating a management accounting system for financial responsibility centers in order to improve the efficiency of managerial decision-making is justified. Promising directions for the development of domestic management accounting are identified, taking into account foreign experience and its further adaptation to international standards. UK: Метою статті є розгляд стратегічних завдань впровадження управлінського обліку на вітчизняних підприємствах, обґрунтування його необхідності в сучасних умовах та перспектив подальшого розвитку. Світова економіка стрімко рухається в бік глобалізації всіх процесів. Щоб бути конкурентоспроможними на внутрішньому і зовнішньому ринках, сучасним підприємствам необхідна гнучка, швидко адаптована система управління. Для цього на підприємствах розробляється довгострокова стратегія і впроваджується систе-ма управлінського обліку. Актуальність дослідження полягає в тому, що управлінський облік потребує розвитку і вдосконалення в рамках глобальних управлінських тенденцій. А управління витратами підприємства безпосередньо впливає на формування фінансових результатів. Також необхідно враховувати зарубіжний досвід застосування моделей управлінського обліку і синхронізувати його з міжнародними стандартами, враховуючи при цьому національні особливості ведення бізнесу. Система управляння сучасним підприємством припускає організацію управлінського обліку за структурними підрозділами та функціональними підсистемами підприємства. Разом з тим, важливим завданням є розробка методичних рекомендацій зі створення й реалізації концепції системи управління, яка б забезпечувала ефективність і надійність діяльності сучасного підприємства на кожному етапі його життєвого циклу. У даному дослідженні розглядаються стратегічні завдання впровадження управлінського обліку на вітчизняних підприємствах. Аналізується стратегія підприємств на сучасному ринку, яка забезпечує зв'язок їх фінан-сових результатів і ринкових позицій в конкурентному середовищі. Виділено деякі аспекти формування збалансованої системи показників ефективності та розвитку організаційної структури підприємств. Обґрунтовано необхідність створення системи управлінського обліку за центрами фінансової відповідальності з метою підвищення ефективності прийняття управлінських рішень. Визначено перспективні напрямки розвитку вітчизняного управлінського обліку з урахуванням зарубіжного досвіду та його подальшої адаптації до міжнародних стандартів.
Стратегічні цілі впровадження управлінського обліку на підприємствах
Keywords: management accounting; strategy; structure; management decisions; responsibility centers; international standards; управлінський облік; стратегія; структура; управлінські рішення; центри відповідальності; міжнародні стандарти