Місце соціального капіталу у формуванні та об’єднанні територіальних громад - Грицаєнко, Микола Ігорович; Грицаенко, Николай Игоревич; Hrytsaienko, Mykola (My University, 2017)
Метою статті є дослідження механізмів активізації об’єднання територіальних громад на основі формування та використання соціального капіталу. Розкрито актуальність дослідження адміністративної та територіальної реформ на засадах об’єднання територіальних громад з позицій формування та використання соціального капіталу. Проаналізовано результати децентралізації влади, висвітлено переваги та недоліки процесу. На основі опрацювання публікацій з вказаної проблеми визначено сутність понять «громада», «територіальна громада», розкрито їх складові та взаємозв’язок із соціальним капіталом. Запропоновано застосування інтегрованого оцінювання на основі методу експертних оцінок, яке надає можливість визначати соціально-економічну ефективність діяльності окремої територіальної громади, порівнювати діяльність територіальних громад та їх об’єднань у регіоні, а також з’ясовувати доцільність створення ОТГ. Перспективою подальших досліджень є аналіз напрямів інституційних перетворень, які сприятимуть реалізації механізмів забезпечення ефективного розвитку соціального капіталу територіальних громад та ОТГ.
Keywords: територіальна громада; об’єднання територіальних громад; соціальний капітал; довіра; норми; соціальні мережі; експертна оцінка; соціально-економічна ефективність