Перспективи використання ягід годжі для збагачення кондитерських виробів - Подзега, Д. (Запоріжжя : 2024, 2024)
UA: Кондитерські вироби відрізняються значними перевагами, зокрема: оригінальні смакові якості, привабливий вигляд, аромат, що в цілому сприяє залученню даних виробів у раціон щоденного харчування різних груп споживачів багатьох країн. Сьогоднішній споживач шукає все більше цікавого смаку, текстури та кольору, надихаючи нові рівні творчості у виробників. На світовому ринку спостерігається нове поєднання смаків, у тому чисті шоколаду та різних фруктів, і навіть овочів. Однак, у виробництві все частіше використовуються натуральні кольори продуктів. Однак одним із пріоритетних напрямків, визначених наразі міжнародною організацією ФАО ВООЗ, є зменшення частки білого цукру-піску в харчових продуктах. Поряд з цим, рекомендовано також збільшувати частку рослинної продукції у раціонах населення [1]. Ці рекомендації ґрунтуються на тому що, рослинні інгредієнти є цінним джерелом вітамінів, мінералів, клітковини та інших важливих фітонутрієнтів, для профілактики «прихованого голоду» [2]. Український кондитерський ринок за багатством і різноманітністю схожий на європейський. Асортимент українського ринку цукерок - близько 2 тис., європейського - близько 2,3-3 тис. Вітчизняна продукція займає понад 90% ринку кондитерських виробів. В Україні виробляють продукцію понад 800 компаній. Основними виробниками вітчизняного ринку кондитерських виробів в Україні є ПрАТ «ВО Конті», ПрАТ ККФ «Рошен», ПрАТ «КФ «АВК», Корпорація «Бісквіт-Шоколад», ЗАТ «Житомирські ласощі» та інші. Вирішення проблеми забезпечення населення країни необхідними харчовими речовинами спонукаєє харчову промисловість розвиватися та створювати нове покоління продуктів (оздоровче харчування та продукти, багаті основними поживними речовинами).
Keywords: ягоди годжи; розробка нових кондитерських виробів; рослинна сировина