Усереднення в багаточастотних системах із запізненням і нелокальними умовами - Бігун, Я.; Скутар, І.; Кравець, Василь Іванович (Запоріжжя : 2022, 2022)
UA: Для багаточастотних систем із лінійними запізненнями і багатоточковими й інтегральними умовами побудовано усереднену за фазовими змінними задачу. Досліджено існування та єдиність розв’язку точної задачі. Одержано оцінку похибки методу усереднення, яка явно залежить від малого параметра. EN: The problem averaged over phase variables is constructed for multi-frequency systems with linear delays and multi-point and integral conditions. The existence and uniqueness of the solution for the original problem have been studied. An estimate of the error of the averaging method is obtained, which clearly depends on a small parameter.
Бігун Я., Скутар І., Кравець В. І. Усереднення в багаточастотних системах із запізненням і нелокальними умовами. Розвиток сучасної науки та освіти : реалії, проблеми якості, інновації : матеріали ІІІ Міжнародної наук.-практ. інтернет- конференції (Запоріжжя, 30 вересня 2022 р.). Запоріжжя : ТДАТУ, 2022. С. 40-45.
Keywords: метод усереднення; малий параметр; багаточастотна система; лінійне запізнення; резонанс; інтегральна умова; averaging method; small parameter; multifrequency systems; linearly delay; resonance; integral condition