Формування культури мовлення майбутнього фахівця в умовах місцевих говорів - Зімонова, Ольга Володимирівна; Зимонова, Ольга Владимировна; Zimonova, Olha (My University, 2019)
UK: У статті приділяється увага питанням закріплення навичок літературної вимови, збагачення активного словника, засвоєння норм літературної мови, усунення негативного впливу місцевих говорів на усне й писемне мовлення студентів. Також досліджуються й аналізуються основні помилки в усному та писемному мовленні майбутніх фахівців, що виникають під впливом місцевих говірок. Автор розглядає методи і прийоми, які варто використовувати під час вивчення дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням». Це, зокрема, лекція, бесіда, самостійна робота з різними джерелами. RU: В статье большое внимание уделяется значению изучения и усвоения норм літературной речи. Также анализируются основные ошибки в устной и письменной речи будущего специалиста, которые возникают под влиянием местных диалектов. Автор рассматривает основные методы и приёмы, которые можно использовать при изучении украинского языка с целью формирования культуры речи будущего специалиста. EN: The article focuses on strengthening the skills of literary pronunciation, enriching the active vocabulary, assimilating the norms of the literary language, and eliminating the negative influence of local dialects on the oral and written language of students. The main errors in oral and written speech of future specialists arising under the influence of local dialects are also researched and analyzed. The author examines methods and techniques that should be used when studying the discipline “Ukrainian language for professional orientation”. This, in particular, is a lecture, 6th, individual work with different sources.
Формирование культуры речи будущего специалиста в условиях местных диалектов
The language fostering of the future specialist under conditions of the local dialects
Keywords: діалект; місцева говірка; культура мови; мовлення; фахівець; помилка; метод; прийом; морфологія; орфографія; диалект; кодификация; стилистика; научное общение; культура речи; профессионал; метод; занятие; профессиональная речь; языковая компетенция; dialect; local dialect; language culture; speech; specialist; mistake; method; reception; morphology; spelling