Удосконалення технології краплинного зрошення плодових зерняткових культур в умовах державного підприємства «Дослідне господарство «Мелітопольське» Мелітопольської дослідної станції садівництва імені М.Ф. Сидоренка» Мелітопольського району Запорізької області: пояснювальна записка до дипломного проекту здобувача СВО Бакалавр - Максименко, Микита Петрович (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
Проаналізовано природно-кліматичні та господарські умови ДП ДГ «Мелітопольське». Визначений оптимальний спосіб та технічний засіб зрошення плодових семечкових культур в даних умовах. Розроблена система краплинного зрощення плодових семечкових культур в умовах ДП ДГ «Мелітопольське». Визначено водоспоживання та розраховані елементи режиму зрошення плодово-семечкових культур. Проведений розрахунок трубопроводів системи зрошення. Розроблено операційно-технологічну під сільськогосподарську операцію - культивація. Впровадження системи краплинного зрощення у порівнні з системою до-щування зменьшить витрати на купівлю та монтаж системи, зменншить витрати на обслуговування. Завдяки крапельній системі зрощення вода подається навко-го дерева тому витрати води будуть значко меші в порівннять з системою дощування. Головним плюсом крапельної системи це значне підвищення врожаю 450-500ц/га. Строк окупності системи становить 4,2 роки, економічний ефект.
Keywords: режим зрошення; система зрошення; технічний засіб зрошення; крапельна система; відцентровий насос