Енергетичні витрати перспективних конструкцій гомогенізаторів молока - Ковальов, Олександр Олександрович; Ковалев, Александр Александрович; Kovalov, Oleksandr; Левченко, Л. В.; Самойчук, Кирило Олегович; Самойчук, Кирилл Олегович; Samoichuk, Kyryl (КОМПРИНТ, 2017)
Однією з відмінних рис процесу гомогенізації є високі енергетичні витрати, які при використанні клапанних зразків сягають понад 10 кВтāгод/т молока. При цьому забезпечується подрібнення жирових кульок до середнього розміру в межах 0,8–0,85 мкм. Проблема зниження енергетичних витрат диспергування тісно пов´язана з відсутністю єдиної теорії процесу. Існує близько 7 гіпотез гомогенізації, в більшості з яких рушійною силою вважається градієнт швидкості потоку. Останні дослідження визначають в якості вимог, за яких відбувається зменшення розмірів жирових кульок в молоці, різницю швидкостей дисперсійної та дисперсної фаз продукту. Цей принцип реалізовано в лабораторному зразку струминного гомогенізатору молока з роздільним подаванням вершків. В ньому, вершки в співвідношенні, що визначається з рівняння матеріального балансу тонким струменем подаються до швидкісного потоку знежиренного у місці найбільшого звуження центрального каналу камери гомогенізатору-нормалізатору. Попадаючи до потоку, жирова кулька зазнає дії тангенційних напружень, що витягують її в тіло циліндричної форми, яке при подальшій дії навантажень руйнується на велику множину дрібних часток.
Keywords: гомогенізація; молоко; енергетичні витрати; диспергування; швидкість потоку; жирові кульки; вершки; дисперсна фаза; плазма молока; дослідження