Роль CSR у формуванні довіри до бізнесу в умовах кризи - Завадських, Ганна Миколаївна; Zavadskykh Hanna (Дніпро : ДДАЕУ, 2025)
У статті досліджено роль корпоративної соціальної відповідальності (CSR) у формуванні суспільної довіри до бізнесу в Україні в умовах повномасштабної війни. Показано, що на тлі економічної нестабільності, порушення логістичних ланцюгів, міграційних процесів та загального погіршення соціального клімату бізнес виступає не лише економічним суб’єктом, а й важливим соціальним партнером держави та громад. Акцентовано, що CSR трансформується у стратегічний інструмент підтримки населення, розвитку місцевих громад, зміцнення обороноздатності та гуманітарної допомоги. На основі аналізу практик провідних українських компаній виявлено, що довіра суспільства формується завдяки прозорості, послідовності дій та відповідальному ставленню бізнесу до працівників і громад. Визначено, що впровадження ESG-принципів підсилює репутаційну стійкість і сприяє залученню міжнародних інвестицій. Зроблено висновок, що CSR у воєнний період стає потужним механізмом формування соціального капіталу та одним із ключових чинників національного відновлення.
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; довіра до бізнесу; соціальний капітал; репутаційна стійкість; військові виклики; ESG; державно-приватне партнерство; гуманітарні ініціативи; персонал; бізнес та громади; Україна