Термодинамічний і тепловий підхід до стійкості фаз під час кипіння рідин - Ломейко, Олександр Петрович; Ломейко, Александр Петрович; Lomeiko, Oleksandr; Кулінченко, В. П. (ТДАТУ, 2016)
RU:Розглянуто бульбашкове кипіння на дротиках, стрижнях, пластинах і одиничних ребрах. Виявлена аналогія стійкості стабільних метастабільних станів за хімічним потенціалом у термодинаміці і режимів кипіння, де використовується синенергетичне поняття фази, за допомогою функціоналів Ляпунова. Визначена межа метастабільності і стабільності режимів кипіння, на якій швидкість автохвиль дорівнює нулю, і отримані діаграми стабільності. Показано, що швидкість автохвиль нільова, якщо функціонал Ляпунова, де варіаційна похідна дорівнює нулю на постійних температурних поляхсистеми нагрівач-кипляча рідина, приймає рівні значення на фазах.EN:The bubble boiling is considered on ambages, bars, plates and single ribs. Found out the analogy of firmness of the stable and metastabilization states to on by chemical potential in thermodynamics and boiling modes, where the sinenergetics concept of phase is utilized, by functional of Lyapunova. The limit of metastabilization and stability of the boiling modes is certain, on which speed of auto of waves equals a zero, and the diagrams of stability are got. It is rotined that speed of auto of waves zeroes, if functional of Lyapunova, where a variation derivate equals a zero on the permanent temperature fields of the system heater – a boiling liquid takes on equal values on phases.
Thermodynamics and thermal going near firmness of phases at boiling of liquids
Keywords: кипіння; автохвилі; хімічний потенціал