Дія ультразвукового поля на генерацію парової фази - Кулінченко, В. Р.; Ломейко, Олександр Петрович; Ломейко, Александр Петрович; Lomeiko, Oleksandr (My University, 2012)
UK: Наводиться динаміка росту парової бульбашки в ультразвуковому полі малої амплітуди. Доказано, що ріст бульбашки супроводжується в основному поглинанням механічної енергії ультразвуку внаслідок випаровування і конденсації рідини на границі бульбашки. Отримано вираз для швидкості зміни радіуса бульбашки в ультразвуковому полі, показано, що ця швидкість не залежить від радіуса. Наведені числові оцінки росту парових бульбашок у воді і рідкому водню. RU: Приводится динамика роста паровых пузырьков в ультразвуковом поле малой амплитуды. Доказано, что рост паровых пузырьков сопровождается в основном поглощением механической энергии ультразвука вследствие испарения и конденсации жидкости на границе пузырька. Получено выражение для скорости изменения радиуса пузырька в ультразвуковом поле, показано, что эта скорость не зависит от радиуса. Приведены числовые оценки роста паровых пузырьков в воде и жидком водороде. EN: The dynamics of the growth of steam bubble is pointed in the ultrasound field of small amplitude. It is well-proven, that growth of bubble is accompanied mainly absorption of mechanical energy an ultrasound as a result of evaporation and condensation of liquid on the border of bubble. Expression is got for speed of change of the radius of bubble in the ultrasonic field, it is showed that this speed does not depend on a radius. The numerical estimations of the growth of steam bubbles are resulted in water and liquid hydrogen.
Действие ультразвукового поля на генерацию паровой фазы
Operating of the ultrasound field on generation of steam phase
Keywords: бульбашка; випаровування; конденсація; хвильове число; ультразвук; звуковий тиск; радіальна швидкість; пузырек; испарение; конденсація; волновое число; звуковое давление; радиальная скорость; bubble; evaporation; condensation; wave-number; ultrasound; voice pressure; radial speed