Implementing the anti-crisis potential of economic development of agricultural enterprises of Ukraine in the turbulent system of anticrisis management - Kolokolchykova, Iryna; Колокольчикова, Ірина Володимирівна; Zavadskykh, Hanna; Завадських, Ганна Миколаївна; Byba, Valentyna; Биба, Валентина Анатоліївна; Trusova, Anastasia; Трусова, Анастасія (Запоріжжя : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
EN: The article considers the conditions for implementing the anti-crisis potential of economic development of agricultural enterprises in Ukraine in a turbulent system of anti-crisis management, through instruments of state finan-cial support, digitalization, cooperation, and environmental orientation, which ensure the stability of economic entities in crisis situations. It is substantiated that the anti-crisis potential of economic development is a complex system of management, economic, innovation, and social mechanisms adapted to changes in production and financial processes. A model for implementing the anti-crisis potential of economic development of agricultural enterprises is presented, with interconnected blocks of resource potential, management mechanism, financial and credit instruments, innovations, digitalization, environmental component, and international integration. A “radar” diagram of instruments for implementing the anti-crisis potential of economic development of agricultural enterprises in countries around the world is constructed. /// UA: В статті розглянуто особливі умови реалізації антикризового потенціалу економічного розвитку сільськогосподарських підприємств України в турбулентній системі антикризового менеджменту, через інструменти державної фінансової підтримки, цифровізацію, кооперацію, екологічну орієнтацію, які забезпечують стійкість господарюючих суб’єктів в кризових ситуаціях. Обґрунтовано, що антикризовий потенціал економічного розвитку є комплексною системою управлінських, економічних, інноваційних та соціа-льних механізмів, що дозволяє сільськогосподарським підприємствам адаптуватися до змін середовища та забезпечити безперервність виробничих і фі-нансових процесів. В умовах повоєнного відновлення України, антикризовий потенціал стане каталізатором стабільності аграрного сектору, основою про довольчої безпеки та соціально-економічної стабільності в країні. Доведено, що система турбулентного антикризового менеджменту негативно впливає на економічний розвиток сільськогосподарських підприємств та має властивості швидкісних змін в їх зовнішньому середовищі функціонування, що провокує інформаційну невизначеність, а також стрімке зростання загроз через геопо-літичні виклики, економічні та екологічні ризики, інституційну невизначеність. Обґрунтовано, що управлінська система сільськогосподарських підп риємств повинна трансформуватися з реактивної у проактивну модель прогнозування кризових ситуацій і будувати стійкі бізнес-моделей. Представлено модель реалізації антикризового потенціалу економічного розвитку сільськогосподарських підприємств, із виокремленням взаємопов’язаних блоків ресурсного потенціалу, управлінського механізму, фінансово-кредитних інструментів, інновацій, цифровізації, екологічної складової потенціалу та міжнародної інтеграції. Побудовано «радарну» діаграму, яка візуалізує розподіл інструментів реалізації антикризового потенціалу економічного розвитку сільськогосподарських підприємств в країнах світу. Надано рекомендації щодо реалізації антикризового потенціалу економічного розвитку сільськогосподарських підприємств в турбулентній системі антикризового менеджменту.
Реалізація антикризового потенціалу економічного розвитку сільськогосподарських підприємств України в турбулентній системі антикризового менеджменту
Keywords: anti-crisis potential; economic development; agricultural enter-prises; turbulent environment; anti-crisis management; антикризовий потенціал; економічний розвиток; сільськогосподарські підприємства; турбулентне середовище; антикризовий менеджмент