Використання регуляторів росту рослин для передпосівної обробки насіння соняшнику гібриду Армада - Покопцева, Любов Анатоліївна; Покопцева, Любовь Анатольевна; Pokoptseva, Liubov; Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Eremenko, Oksana; Булгаков, Д. В.; Булгаков, Д. В.; Bulgakov, D. (My University, 2015)
UK: Досліджено вплив передпосівної обробки насіння соняшнику регуляторами росту рослин (РРР) АКМ і Емістим С на продуктивність соняшнику гібриду Армада в умовах Південного Степу України. Встановлено, що інкрустація насіння соняшнику регуляторами росту Емістим С і АКМ стимулює проростання, що засвідчує збільшення польової схожості на 1,5-4,8 в.п. відносно контролю. Використання РРР сприяє потовщенню стебел рослин соняшнику гібриду Армада на 7-18%, збільшенню маси насіння з одного кошику до 20%, порівняно з контролем. В цілому досліджувані фактори суттєво змінюють кількісний і якісний врожай соняшнику, але частка впливу водного дефіциту року дослідження (56,9%) значно перевищує частку впливу РРР (21,9%). RU: Исследовано влияние предпосевной обработки семян подсолнечника регуляторами роста растений (РРР) АКМ і Эмистим С на продуктивность подсолнечника гибрида Армада в условиях Южной Степи Украины. Установлено, что инкрустация семян подсолнечника регуляторами роста Эмистим С и АКМ стимулирует прорастание, что обуславливает увеличение полевой схожести на 1,5-4,8 в.п. относительно контроля. Использование РРР приводит к увеличению диаметра ствола растений подсолнечника гибрида Армада на 7-18%, массы семян с одной корзинки до 20%, относительно контроля. В целом исследуемые факторы существенно изменяют количественный и качественный урожай подсолнечника, но доля влияния водного дефицита года исследования (56,9%) значительно превышает долю влияния РРР (21,9%). EN: The effect of the pre-processing of sunfl ower seeds plant growth regulators (PGR) AKM and Emistim C on sunfl ower of hybrid Armada’s productivity in conditions of the South Steppe of Ukraine is investigated. It has been established that the encrustation of sunfl ower growth regulators Emistim C and AKM stimulates germination, which results in an increase in the fi eld on the similarity of 1.5 - 4.8 relative to a control. Using PPP increases the diameter of the trunk of Armada hybrid of sunfl ower plants up to 7 - 18% and the weight of seeds to 20%, relative to control. In general, the studied factors signifi cantly change the quantity and quality of sunfl ower crop, but the proportion of the infl uence of water scarcity (56.9%) is signifi cantly higher than the impact of PPP (21.9%).
Использование регуляторов роста растений для предпосевной обработки семян подсолнечника гибрида Армада
Аpplication of plant growth regulators for pre-sowing treatment of Аrmada hybrid sunfl ower seeds
Keywords: передпосівна обробка насіння; регулятори росту рослин; ріст; розвиток; соняшник; продуктивність; предпосевная обработка семян; регуляторы роста растений; развитие; подсолнечник; продуктивность; plant growth regulators; growth; development; sunflower; yield