Перспективи переходу до басейнового принципу управління водними ресурсами для річок Приазов’я - Тишковець, Г.; Скиба, Вікторія Павлівна; Скиба, Виктория Павловна; Skyba, Viktoriia (ТДАТУ, 2018)
Водотоки Півдня України мають ряд суттєвих екологічних проблем, першопричиною яких стала антропогенна діяльність та природно-кліматичні особливості даного регіону. Недоліком багатьох природоохоронних розробок та програм, спрямованих на оздоровлення даної гідрологічної системи є відсутність комплексності підходу. Правові відносини у галузі використання, збереження та відтворення водних ресурсів регулюються Конституцією України, “Водним кодексом України”, Законом України “Про охорону навколишнього природного середовища”, тощо. На сучасному етапі Україна орієнтується на Європейську політику регулювання взаємовідносин у водній галузі регулюється низкою директив, серед яких до Угоди про асоціацію увійшла Водна Рамкова Директива 2000/60/ЄС (ВРД). ВРД встановлює основні рамки діяльності в секторі водного господарства для запобігання подальшого погіршення якості водних ресурсів та досягнення ними доброго стану, що реалізується шляхом розробки та реалізації планів управління річковими басейнами
Keywords: водотоки; формування Басейнових рад річок; Приазов’я; екосистема; управління річковим басейном