Управління біовідходами в аспекті скорочення викидів парникових газів: порівняння з досвідом ЄС та потенціал для України (13ГЗД001000000ПЗ) : пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 101 Екологія ОПП «Екологія» - Бугаєв, Олексій Віталійович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Актуальність теми дослідження обумовлена глобальними концепціями природоохоронної діяльності та необхідністю скорочення викидів парникових газів на шляху формування кліматично-нейтрального суспільства, що відповідає європейським стратегіям та підходам. У роботі аналізується зміст категоріального визначення «біовідходи», кількісні показники продукування даного виду відходів в Україні та державах-членах ЄС. Здійснено аналіз даного сектору як складника у загальній структурі продукування відходів та емісії парникових газів. Нераціональне управління біовідходами створює величезні ризики для екосистем, тоді як правильна утилізація біовідходів може стати важливим ресурсом для створення гумусу, отримання біогазу та зменшення викидів парникових газів. Проведений порівняльний аналіз засвідчив, що управління біовідходами в Україні суттєво відстає від європейської практики. Основною проблемою залишається домінування захоронення відходів на полігонах, що спричиняє значні екологічні ризики. Водночас у країнах ЄС спостерігається стійка тенденція до зменшення обсягів захоронення біовідходів та активне впровадження альтернативних технологій утилізації, таких як компостування, механікотбіологічна обробка та отримання біогазу.
Keywords: біогаз; гумус; отримання біогазу; створення гумусу; біовідходи