Електронна водопідготовка в системі оборотного тепловодопостачання гірничо-збагачувального комбінату - Кюрчев, Володимир Миколайович; Кюрчев, Владимир Николаевич; Kiurchev, Volodymyr; Мовчан, Сергій Іванович; Мовчан, Сергей Иванович; Movchan, Serhii; Бережецький, О. В.; Андріанов, О. А.; Щелкунов, В. І. (ТДАТУ, 2020)
Розглянуто можливості практичного використання електронної водоповідготовки в системі оборотного тепловодопостачання Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. У ході дослідження встановлено, що на контурах водоохолодження, а саме функціональних металевих поверхнях об’єкту дослідження, суттєво зменшилась товща шару відкладів в трубному просторі пучку труб, внутрішньої частини «коліна» (калача), фланця під’єднання охолоджуючої води на внутрішніх стінках трубопроводу. Відповідно покращився процес тепловіддачі, знищено та виведено біологічні відклади, що надає можливість покращити економічну ефективність мастилоохолоджувача. Повний ефект від застосування приладу імпульсної високочастотної підготовки та використання технічної води досягається у разі відсутності так званих «електромагнітних петель» - місць, де труба або обладнання, що захищається, має жорстке кріплення. Підсумки випробувань довели надійність, ефективність та тривалість процесів захисту та боротьби з накипом і біообростанням на робочих поверхнях елементів контуру без застосування механічного очищення та застосування хімічних реагентів. Отримані результати випробувань приладу імпульсної високочастотної електромагнітної обробки води в робочому режимі, які проводилися у жорстких умовах працюючої металургійної печі під час реального виробничого процесу, наочно довели надійність та ефективність процесу захисту та боротьби із накипом на робочих поверхнях елементів контуру водоохолодження печі, забезпечуючи екологічну безпеку водних об’єктів, збільшення міжремонтного періоду експлуатації феросплавної печі, зменшення обсягів та вартості ремонтних робіт та зменшення техногенного навантаження на водні об’єкти.
Keywords: контур водоохолодження; мастилоохолоджувач; трубчастий теплообмінний апарат; теплообмінні трубки; процес тепловіддачі; шари відкладів; захисна плівка; корозія; біологічна плівка