Обгрунтування вибору обладнання для систем крапельного зрошення виноградників - Журавель, Дмитро Павлович; Журавель, Дмитрий Павлович; Zhuravel, Dmytro (My University, 2021)
У сучасних умовах головним резервом збільшення виробництва винограду є підвищення виробництва за рахунок інтенсифікації виноградарства. Але наукові дослідження свідчать, що навіть у кращих виноградарських господарствах збільшення рівня інтенсивності галузі без суттєвої зміни технології виробництва не забезпечує відповідний ріст ефективності. Це спонукає вчених постійно вдосконалювати та впроваджувати нові системи ведення зрошення виноградників. У зрошуваному землеробстві екологічно безпечні та ресурсозберігаючі технології реалізуються шляхом впровадження в практику нових способів та технічних засобів поливу, серед яких перспективним є мікрозрошення.
Keywords: способи мікрозрошення; виноград; зрошення виноградників; крапельниці; крапельні стрічки; плівкові трубопроводи; тупікові крапельниці