Звіт про науково-дослідну роботу Програма 6 Підвищення ефективності технологічних процесів і обладнання харчових виробництв і переробки сільськогосподарської продукції (заключний) - Прісс, Олеся Петрівна; Самойчук, Кирило Олегович; Кюрчев, Сергій Володимирович; Паляничка, Надія Олександрівна; Журавель, Дмитро Павлович; Ковальов, Олександр Олександрович; Червоткіна, Олександра Олександрівна; Ломейко, Олександр Петрович; Самохвал, Віталій Анатолійович; Крєстов, Всеволод Геннадійович; В’юник, Ольга Володимирівна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Об’єкт досліджень – коробочки, третинки та насіння рицини сортів Донська, Афродіта, Олеся, Хортичанка, ВНИИМК-165, Гібрид ранній, Хортицька 1, Хортицька 3 та Хортицька 7, а також процеси їх переробки та очищення рицинової олії. Предмет дослідження – закономірності геометричних, аеродинамічних, фізико-механічних та електротехнологічних характеристик компонентів вороху рицини та вплив цих властивостей на ефективність переробки і очищення рицинової олії. Мета дослідження – комплексне вивчення властивостей коробочок, третинок та насіння рицини для: -встановлення їх геометричних та аеродинамічних характеристик; -розробки математичної моделі процесу обрушення насіння; -підвищення ефективності очищення рицинової олії в електричному полі. Методи досліджень. Експериментальні дослідження проводились у лабораторних умовах відповідно до прийнятих методик та галузевих стандартів. Використовувались методи статистичної обробки результатів, табличний процесор Microsoft Excel, а також чисельні методи (метод Рунге– Кутта) у середовищі програми Mathcad.
Keywords: Механіко-технологічне обладнання; переробка насіння рицини; виготовлення паливних брикетів; Зберігання ягід; заморожування та охолодження ягід; гомогенізатори молока; обладнання та процеси для переробки